حتماً اولین موردی که در فواید درمان ارتودنسی به ذهنتان خطور میکند، زیبا شدن لبخند و داشتن دندانهای ردیف و یکدست است. کاملاً درست است، خیلیها برای بازسازی لبخند خود رو به ارتودنسی میآورند. در واقع، دندانهایی که به قول معروف، “کج و کوله” باشد اعتماد به نفس را از فرد گرفته و او ترجیح میدهد، کمتر دندانهای نامنظم خود را به نمایش بگذارد. اما در این مطلب میخواهیم علاوه بر زیبایی لبخند، دیگر فواید ارتودنسی را برایتان بازگو کنیم. یا شفافتر بگوییم، قصد داریم پاسخ سؤالات برخی از افراد که چرا باید ارتودنسی انجام دهیم را جواب خواهیم داد.
تعریف خلاصه از ارتودنسی
قبل از اینکه با فواید ارتودنسی آشنا شوید، بهتر است کمی هم درباره خود ارتودنسی بدانید. ارتودنسی از دو کلمه تشکیل شده که کنار هم قرار گرفتن آنها معنی ارتودنسی را میرساند. “ارتو“ به معنی درست و مرتب، “دنسی” به معنی دندان است. این دو در کنار هم مفهوم درست و مرتب کردن دندان را دارند. ارتودنسی تنها مرتب کردن دندان هم نیست، بلکه به کمک ارتودنسی میتوان نمای قسمت پایین صورت و موقعیت لبها را بهبود بخشید.
چرا ارتودنسی کنیم؟
خیلی از افراد با اینکه مشکلاتی در ترتیب دندانها دارند، اما باز از انجام ارتودنسی خودداری میکنند. اما در پاسخ سؤال اینکه چرا ارتودنسی کنیم؟ اجازه دهید فواید ارتودنسی را برایتان بگوییم؛ چون باتوجه به فواید ارتودنسی به این سؤال هم ناخودآگاه جواب داده میشود. فواید ارتودنسی عبارتاند از:
بهبود در تمیز کردن دندان و افزایش طول عمر
یکی از امور برای رعایت بهداشت فردی، مسواک زدن و تمیز شدن دندانهاست. تمیزی دندان و درست مسواک کردن نقش بسزایی در سلامت شخص دارد. اگر دندانها روی هم افتاده و کج باشند، به درستی نمیتوان دندانها را تمیز کرد و این خود عواقبی را به همراه دارد. بنابراین، برای اینکه دندانها به درستی مسواک شوند، باید مرتب و منظم باشند. افرادی که از کج و نامرتب بودن دندانها رنج میبرند، میتوانند با ارتودنسی به این مشکل خود پایان دهند. با ارتودنسی به بهبود این مشکل کمک، و از بروز عوارضی مانند پوسیدگی دندان، عفونت لثهها و برخی مشکلات دیگر پیشگیری کنید.
درمان مشکلات عضلانی
گاهی افراد عادت دارند تا با یک طرف غذای خود را میجوند، یا برخی فک کوچک داشته و همیشه با دردهای شدید و مشکلات عضلانی رو به رو هستند. کسانیکه این مشکلات را دارند بعد از ارتودنسی مشکلاتشان درمان شده و از دردهای سابق خبری نخواهد بود. زمانی که فرد ارتودنسی انجام میدهد، دیگر عاداتی مانند یک طرف غذا خوردن را ترک کرده و مجبورند به طرز صحیحی غذا را بجوند. در نتیجه، میتوان یکی دیگر از فواید ارتودنسی را بهبود سیستم جونده و درمان مشکلات عضلانی دانست.
درمان مشکلات گوارشی
زمانی که فک و دندانهای فردی در حالت آندربایت یا حتی خط میانی نادرست باشد، دندانهای بالا و پایین در تماس نخواهند بود و به طور حتم، مشکلاتی در زمان جویدن و هضم غذا صورت میگیرد. نتیجه این دو، به مشکلات گوارشی و معده درد ختم میشود. افراد بعد از انجام ارتودنسی، چینش و وضعیت دندانهای آنها اصلاح شده و با اصلاح وضعیت دندان، جویدن و هضم غذا بهبود مییابد.
افزایش اعتماد به نفس
یکی دیگر از فواید ارتودنسی که در ابتدا مطلب هم به آن اشاره کردهایم، بازسازی لبخند و ردیف و مرتب شدن دندانهاست. در واقع، اینها دلایلی هستند که سبب افزایش اعتماد به نفس در افراد میشوند. این افراد قبلاً دارای دندانهای کج و نامنظم بودند، اما در حال حاضر، بعد از ارتودنسی صاحب دندانهای یکدست و مرتب هستند. آیا واقعاً هیجان انگیز نیست؟
درمان اختلالات در خواب شبانه
گاهی اوقات، کج بودن دندانها سبب اختلالاتی در دهان، گلو و حتی زبان شده که محدودیتهایی را در هنگام خواب به همراه دارند. این اختلالات سطح اکسیژن خون را کم میکنند که این خود خطراتی را به همراه دارد. حتی در برخی مواقع، مسیر عبور هوا قطع و تنگی نفس صورت میگیرد. از عوارض اختلالات در خواب شبانه را میتوان به آریتمی قلب، سکته مغزی، حمله قلبی اشاره کرد. راحتترین روش برای رهایی از این خطرات، انجام ارتودنسی است. از فواید ارتودنسی این بوده که، فضای داخلی دهان شخص باز شده و جریان هوا به مقدار قابل توجهی زیاد میشود.
هماهنگ کردن اجزای صورت
برطرف کردن ناهماهنگی میان فک و اسکلت صورت، یکی دیگر از فواید ارتودنسی است. این امر برای کودکان در حال رشد بسیار مهم و بااهمیت خواهد بود. افرادی که ارتودنسی انجام میدهند، موقعیت نادرست فکشان اصلاح میگردد.
نکته مهم: بعد از ارتودنسی سریعاً انتظار مرتب شدن دندانها را نداشته باشید. گاهی، جابجا شدن یک دندان ماهها زمان لازم دارد.
در چه مواقعی فرد نیاز به ارتودنسی دارد؟
- فاصله: در صورتیکه، دندانها کوچک باشد و همین کوچک بودن دندان سبب فاصله بین دندانها شود.
- شلوغی و روی هم افتادن دندانها
- جلو بودن بیش از حد دندانهای فک بالا که اصطلاحاً به این حالت دیپ بایت یا اوربایت گویند.
- زمانی که دندانهای فک بالا با فک پایین نامتقارن باشند و خط میانی نادرستی ایجاد کنند.
- اگر چند دندان پایینی در حالت بسته بودن در سطح داخلی دندان فک بالا قرار گیرد.
- در حالت جویدن، دندانهای پایین جلوتر از دندانهای بالا بوده که این حالت را آندربایت مینامند.
زمان مناسب برای مراجعه ارتودنسی
زمان مناسب جهت انجام ارتودنسی بسیار اهمیت دارد. چون علاوه بر صرفه جویی در هزینهها، شما مطمئن هستید که در زمان مناسبی ارتودنسی را انجام داده و از آن، نتیجه مطلوبی خواهید گرفت. بهترین سن برای مراجعه ارتودنسی ۱۲سالگی است. اما اگر کودکان، علاوه بر مشکل نامرتب بودن دندان مشکل فک و دهان داشتند، باید برای جراحی فک دختران ۹ سالگی و پسران ۱۱ سالگی مراجعه کنند.
آماده سازی قبل از ارتودنسی
اگر شخصی بخواهد از فواید ارتودنسی بهره ببرد و نتیجه مطلوبی بگیرد، باید مراحل آماده سازی ارتودنسی را رعایت کند. مراحل آماده سازی شامل جرم گیری، ترمیم دندانهای پوسیده، کشیدن برخی دندانها میشود. اما این موضوع به همین جا ختم نشده و بیمار باید، بعد از ارتودنسی به بهداشت و همچنین رژیم غذایی خود توجه ویژهای داشته باشد.
مسواک زدن در زمان ارتودنسی
یکی از نکات مهم در زمان ارتودنسی، مسواک زدن به طرز صحیح است. برای مسواک کردن مهم این بوده که ابتدا مسواک ارتودنسی، روی براکتها را به خوبی تمیز کند و سپس مسواک به سمت بالا چرخیده، بالا و زیر براکتها هم حسابی تمیز شوند. هر دو قسمت براکتها را باید تمیز کرد. این کار را میبایست تا آخر دهان به همین شیوه ادامه داد. مخصوصاً جاییکه لثه و دندان به هم میچسبند باید حتماً تمیز گردد. در غیر اینصورت، التهابات و عوارضی در پی دارند.
در این مطلب با فواید ارتودنسی آشنا شدهاید، اما باید بدانید که برای انجام ارتودنسی حتماً به یک متخصص و پزشک باتجربه مراجعه کنید. زیرا اگر ارتودنسی اصولی و علمی انجام نگیرد، بجای فواید ارتودنسی شاهد عوارض و خطرات زیادی خواهید بود و در بدترین شرایط دوباره دندانها به حالت قبل برمیگردند. در نتیجه علاوه بر اینکه بیمار باید بهداشت را رعایت کند، در انتخاب پزشک معالج هم باید توجه ویژهای شود. با ارتودنسی لبخند زیبایی به عزیزانتان هدیه دهید.