افرادی که قصد انجام ارتودنسی را دارند معمولاً سؤالات زیادی درباره این درمان در ذهن خود دارند. در این مقاله قصد داریم رایج ترین سؤالاتی که درباره ارتودنسی پرسیده میشود را پاسخ دهیم تا عزیزانی که قصد انجام ارتودنسی را دارند، با خیالی آسوده اقدام به این درمان کنند.
سن مناسب ارتودنسی چه سالی است؟
این سؤالی است که معمولاً بزرگسالان میپرسند. ارتودنسی را میتوان در همه سنین انجام داد به شرطی که دندانی وجود داشته باشد و شرایط استخوان فک و لثه مطلوب باشد اما بهترین سن برای ارتودنسی را سنین کودکی بین 12 تا 15 سالگی میدانند. چرا که در این سن رشد فک قابل کنترل است و دندانها ساده تر حرکت میکنند. نوجوانان نیز کاندیدای بهتری از بزرگسالان برای انجام این درمان هستند. بزرگسالان باید حدوداً 3 سال درمان ارتودنسی را انجام دهند تا نتیجه مطلوب حاصل شود.
آیا انجام ارتودنسی درد دارد؟
ارتودنسی بر پایه فشار بین دندانها عمل میکند. در روزهای ابتدایی که فشار روی دندانها بیشتر احساس میشود، اگر بدون قرص مسکن سپری کنید، قطعاً درد در ناحیه فک و گاهی سردردهای تنشی به سراغتان خواهد آمد. بدین منظور معمولاً ارتودنتیست یک مسکن مناسب به شما تجویز میکند. از خوردن مسکن به صورت خودسرانه بپرهیزید چرا که ممکن است باعث خونریزی لثه و اختلال در روند ارتودنسی شود.
ارتودنسی نیاز به جراحی دارد؟
منظورتان از جراحی دقیقاً چیست؟ جراحی فک یا جراحی دندانهای نهفته و غیره. اگر فردی دچار اختلالات فکی باشد، در طی درمان ارتودنسی یا پس از اتمام درمان، نیاز به جراحی فک توسط یک متخصص جراح فک را دارد. اگر فردی دندانهای نهفته دارد، باید با کمک جراحی دندانهای نهفتهاش را نمایان کرد و سپس با کمک ارتودنسی، این دندانها را بر سر جای اصلیاش بازگرداند. گاهی اوقات جراحی یک دندان و کشیدن آن، از اولویتهای انجام ارتودنسی محسوب میشود. نگران این موارد نباشید، کافی است به ارتودنتیست مراجعه کنید تا وی یک طرح درمانی چند ساله را برای شما بازگو کند.
تغذیه با ارتودنسی چگونه است؟
یکی از نگرانیهای افرادی که میخواهند ارتودنسی کنند، غذا خوردن است. با ارتودنسی میتوانید همه غذاهای دلخواهتان را بخورید به جز غذاهایی که سفتی زیادی دارند همچون ته دیگ، بلال و میوه های سخت. اگر قصد دارید میوهای را بخورید نباید آن را گاز بزنید. میوه را به قطعات کوچکتر تقسیم کنید و در دهان بگذارید. از خوردن غذاهای چسبنده و خوراکیهای شیرین و قندی نیز بپرهیزید. خوردن آدامس باعث میشود در بین براکت های دندانهایتان، این مواد چسبنده قرار گیرند و از طرفی، تمیز کردن آن ها کار بسیار دشواری است.
تمیز کردن دندانهای ارتودنسی شده سخت است؟
بله! تمیز کردن دندانهای ارتودنسی شده سخت تر از دندانهای معمولی است. شما باید در طی دوران ارتودنسی بیشتر از روزهای عادی به بهداشت دهانتان توجه کنید. بعد از هر وعده غذایی باید مسواک بزنید و از نخ دندان استفاده کنید. گیر افتادن غذا به ویژه در ارتودنسی ثابت فلزی، باعث پوسیده شدن سریع تر دندانها میشود و روند درمانی را با اختلال مواجه خواهد کرد. درواقع اگر به بهداشت دهان اهمیت ندهید در آخر دندانهای صاف و ردیف شده ای خواهید داشت که همگی دچار پوسیدگی و زردی شده اند.
پیش از انجام ارتودنسی باید اقدامات خاصی را انجام داد؟
پیش از انجام ارتودنسی باید همه دندانها بررسی شود و در صورتی که نیاز به ترمیم و عصب کشی دارند، درمان شوند. جرم گیری نیز پیش از انجام ارتودنسی ضروری است. همه این موارد بدین منظور انجام میشود که در طول درمان، دندانها دچار آسیب دیدگی نشوند. ارتودنسی یک درمان چند ساله است که باید در طول درمان، سلامت دندانها تضمین شود.
آیا ارتودنسی بازگشت پذیر است؟
اگر نگران کج شدن و برهم ریختگی مجدد دندانهایتان هستید، نگرانی را کنار بگذارید و مطابق دستور ارتودنتیست خود عمل کنید. پس از اتمام ارتودنسی باید از ریتینرها یا نگهدارنده ها استفاده کنید تا دندانها در سر جای خود، مستحکم شوند و ریشه دندانها در بین استخوان های فک به خوبی قرار گیرد. در صورتی که از ریتینر استفاده نکنید، ممکن است دندانهایتان مجدداً برهم ریخته شود.