درمان ارتودنسی دردناک است؟
ارتودنسی یکی از روش های موثر در درمان ناهنجاری های فک و دندان به حساب می آید که در نهایت، بیمار را به سمت داشتن لبخندی زیبا و جذاب سوق می دهد. میزان و شدت درد در طول درمان و راه های مهار این درد از جمله سوالات شایعی می باشند که به کرات از ارتودنتیست ها پرسیده می شود. ما در این مقاله سعی کرده ایم تا به این سوال بیماران به صورت جامع پاسخ دهیم. پس همراه ما باشید.
درد ناشی از درمان ارتودنسی را می توان پاسخ طبیعی بدن بیمار به آسیب دانست. این پاسخگویی التهابی به خاطر تغییر در جریان خون می باشد که بر اثر ایجاد فشار بر دندان ها پدید می آید.
غالبا ارتودنسی در روزهای نخست پس از درمان و یا پس از هربار ویزیت، با درد همراه خواهد بود. برخی از عوامل بر شدت احساس درد در بیماران می افزاید. جنسیت، سن، آستانه تحمل و سطح استرس از جمله موارد تاثیر گذار بر شدت درد ناشی از درمان ارتودنسی به حساب می آیند؛ اما به طور کل نمی توان منکر این درد شد و کمابیش کلیه بیماران پس از اقدام به درمان با این درد مواجه خواهند شد که البته با راهکارهای مختلفی می توان در بهبود وضعیت گام برداشت.
عوامل تاثیرگذار بر مهار درد ناشی از درمان ارتودنسی
- رژیم و برنامه غذایی
- داروهای مسکن و شیمیایی
- توجه به بهداشت دهان و دندان
- مراجعه به ارتودنتیست
رژیم و برنامه غذایی
یکی از موارد قابل توجه در زمان درمان ارتودنسی که در طول دوره درمان باید به آن دقت شود ، توجه به رژیم و مواد غذایی مصرفی می باشد. بیماری که تحت درمان ارتودنسی قرار دارد، باید در طول درمان از خوردن مواد غذایی چسبنده و سفت خودداری نماید. زیرا این دسته از مواد خوراکی موجب آسیب رسیدن به بریس ها خواهد شد که می تواند درد ناشی از درمان را تشدید نماید. اما رژیم غذایی که بیماران باید در هفته اول پس از درمان از آن پیروی کنند، استفاده از مواد خوراکی نرم و رقیق است. غذاهایی که باید بیمار در هفته اول مصرف نماید، باید به گونه ای باشد که نیاز چندانی به جویدن نداشته باشد. سوپ، آش، پوره سیب زمینی و مواد غذایی از این دست، برای هفته اول درمان بسیار مناسب هستند.
داروهای مسکن و شیمیایی
در صورتی که بیمار پس از درمان، با درد زیادی مواجه شود که از آستانه تحمل وی خارج باشد، می تواند از داروهای شیمیایی و یا مسکن ها استفاده نماید. استامینوفن و یا ژلوفن یکی از مسکن های رایج است که می توان هر 4 ساعت 1 مرتبه استفاده نمود. دهان شویه ها و یا اسپری های بی حس کننده دهان، از دیگر داروهای مسکنی هستند که می توان به منظور کاهش درد از آن ها استفاده کرد. غالبا دهان شویه ها و اسپری های بی حس کننده برای مدت 3 الی 4 ساعت دهان را سر می کنند. استفاده از محلول آب نمک یکی دیگر از روش های موثر در کاهش التهابات دهانی است که در ادامه، منجر به کاهش درد در بیمار خواهد شد.
توجه به بهداشت دهان و دندان
یکی دیگر از عوامل تاثیرگذار بر کاهش درد ناشی از درمان ارتودنسی، توجه به بهداشت دهان و دندان می باشد. بیماران در حین درمان(خصوصا در چند روز نخست) می توانند از خمیر دندان مخصوص دندان های حساس استفاده نمایند. این خمیر دندان ها که حاوی پتاسیم نیترات هستند در حین مصرف از اعصاب لثه ها محافظت خواهند کرد که این امر کاهش احساس درد و ناراحتی را در دندان ها در پی خواهد داشت. یکی دیگر از موارد قابل توجه در زمان رسیدگی به بهداشت دهان و دندان در زمان استفاده از دستگاه های ارتودنسی، مسواک زدن به صورت نرم و آهسته است. قطعا مسواک زدن به صورت محکم خصوصا در روزهای نخست درمان، با درد زیادی همراه خواهد بود.
مراجعه به ارتودنتیست
در صورتی که از نکات ذکر شده، پیروی کردید اما کماکان پس از گذشت چندین روز، درد ناشی از درمان به قوت خود باقی بود، می توانید به ارتودنتیست معالج خود رجوع کنید و در مورد مشکل موجود با وی مشورت نمایید. ارتودنتیست در نخستین گام بریس ها را بررسی می کند و در صورت درد بسیار زیاد، آن را کمی شل خواهد کرد. به طور کلی پس از مراجعه به متخصص ارتودنسی می توانید با وی در مورد اقدامات لازم برای کاهش درد مشورت نمایید.