درباره ارتودنسی فانکشنال چه می‌دانید؟

دندان‌های نامتقارن

تقارن در ظاهر انسان، اهمیت ویژه‌ای دارد. چه بسا این تقارن مربوط به صورت و دندان‌ها شود. متأسفانه نوعی ناهنجاری دندانی و فکی وجود دارد که منجر به عدم تقارن در دندان‌ها و اجزای صورت می‌شود. دندان‌های نامتقارن نه تنها لبخند را نازیبا می‌کنند، بلکه بر روی اجزای چهره تأثیر می‌گذارند. اگر این عدم تقارن مربوط به فک باشد، یک طرف صورت بزرگتر از طرف دیگر خود را نشان می‌دهد. یکی از چشم‌ها نیز کوچکتر از چشم دیگر خواهد شد. همه این مشکلات تنها به دلیل عدم تقارن دندان‌ها و مشکلات فکی به وجود می‌آید. شاید در گذشته‌ها این مشکل راه حلی نداشت اما امروزه با انجام ارتودنسی و جراحی فک، راه حلی مناسب برای رفع این ناهنجاری به وجود آمده است.

آیا بعد از ارتودنسی دندان‌ها قرینه می‌شود؟

هدف از ارتودنسی، مرتب کردن دندان‌ها و قرینه سازی آن‌ها است. بله با کمک روش‌های ارتودنسی می‌توان دندان‌های قرینه‌ای را ایجاد کرد و لبخند را به لب بیماران بازگرداند البته این به شرطی است که دندان‌های نامتقارن تنها به دلیل برهم ریختگی دندانی به وجود آمده باشند. در صورتی که این مشکل به دلیل ناهنجاری فکین به وجود آمده باشد، روش درمان کمی متفاوت تر از یک ارتودنسی ساده خواهد شد.

چه زمانی دندان‌های نامتقارن به وجود می‌آیند؟

  • ممکن است دندان‌های نامتقارن در دوران بلوغ ایجاد شوند. در این دوره، فک در دو طرف صورت با رشد نابرابر خود، باعث برهم ریختگی تقارن دندانی می‌شود. برای پی بردن به این عارضه نیاز به رادیوگرافی خواهیم داشت.
  • گاهی اوقات دندان‌های نامتقارن به دلیل عدم رویش دندان در بخش‌های عقب‌تر دهان به وجود می‌آیند. در این صورت جایگاه خالی دندان توسط دندان‌های دیگر پر می‌شود و باعث حرکت کردن سایر دندان‌ها می‌شوند. زمانی که فرد دندان‌هایش را روی هم می‌گذارد، عدم تقارن دندانی دیده می‌شود.
  • میکروزومی همی فاسیال یکی دیگر از دلایل نامتقارنی دندان‌ها است. در این صورت، نیمه پایینی یک طرف صورت، به خوبی رشد نمی‌کند و باعث ایجاد نامتقارنی دندانی می‌شود. میکروزومی همی فاسیال، دومین نقص مادرزادی صورت است که در برخی افراد ایجاد می‌شود.
  • نامتقارن بودن دندان‌ها ممکن است از برهم ریختگی شدید دندان‌ها ایجاد شود. در این صورت دندان‌های برهم ریخته، هر کدام به یک سمت قرار می‌گیرند و اگر خط فرضی قرینه بودن را رسم کنیم، دندان‌ها روی یکدیگر قرار نمی‌گیرند.

دندان‌های نامتقارن چگونه قرینه می‌شوند؟

در ابتدا تمام دندان‌های بیمار پیش از انجام هر اقدامی، ترمیم می‌شود. زمانی که شرایط ارتودنسی مهیا شد، فرد با توجه به یک طرح درمان، ارتودنسی را آغاز می‌کند. در این طرح که برای هر فردی متناسب با شرایط وی، برنامه‌ریزی می‌شود، روش درمان دندان‌های نامتقارن ارائه می‌شود. ممکن است این روش با یک ارتودنسی ساده، پاسخگوی رفع نامتقارنی دندان‌ها باشد اما گاهی برای رفع این ناهنجاری نیاز به جراحی فک خواهیم داشت. بدین ترتیب در ابتدا ارتودنسی انجام می‌شود و پس از کسب شرایط لازم برای جراحی فک، جراح فک که با ارتودنتیست هماهنگ شده است، این جراحی را انجام می‌دهد.

لازم به ذکر است که اگر اختلالات فکی و عدم تقارن دندان‌ها در کودکی تشخیص داده شود، به راحتی می‌توان بدون انجام جراحی‌های سختی همچون جراحی فک، به این مشکل خاتمه داد. در دوره کودکی انجام ارتودنسی، نتیجه مطلوب‌تر و راحت‌تری خواهد داشت. چرا که رشد استخوان‌های فک کودک قابل کنترل است و از طرفی، دندان‌های کودکان ساده تر جابجا می‌شوند البته این بدین معنا نیست که انجام ارتودنسی به سن خاصی مربوط می‌شود. در همه سنین تا زمانی که شرایط درمان ارتودنسی را داشته باشید، می‌توانید از این درمان استفاده کنید.

چرا باید دندان‌های نامتقارن را قرینه کرد؟

اولین و مهمترین دلیل برای انجام این درمان، زیبایی است. افرادی که از دندان‌های نامتقارن رنج می‌برند، از ظاهر خود راضی نیستند و معمولاً دچار کمبود اعتماد به نفس می‌شوند. از طرفی جویدن و گاز زدن با این دندان‌ها، دشوار است و ممکن است مشکلات گوارشی را در این افراد به وجود آورد. مشکلات گوارشی زمینه ساز بسیاری از بیماری‌ها است. از این رو اگر از دندان‌های نامتقارن رنج می‌برید، فوراً به یک ارتودنتیست مراجعه کنید.

دیدگاه‌ خود را بنویسید