ارتودنسی پیشگیری در کودکان
یکی از مواردی که ممکن است مانع از مراجعه والدین برای معاینه دندانهای کودکان برای انجام ارتودنسی شود، درد است. والدین به ویژه مادران تحمل درد کشیدن و ناراحتی فرزندشان را ندارند.
درمان ارتودنسی با توجه به مکانیسمی که دارد و کاری که روی دندانها انجام میدهد با درد همراه است. با توجه به تفاوتی که فک و دندانهای کودکان با بزرگسالان دارد، ممکن است این درمان برای آنها نیز با درد همراه باشد. البته درد در این شیوه درمانی به عوامل مختلفی بستگی دارد.
ارتودنسی پیشگیری چیست؟
ارتودنسی که در سنین ۶ یا ۷ سالگی و در ابتدای رشد دندانهای دائمی در دهان کودک انجام میشود، ارتودنسی پیشگیری نام دارد. زیرا با آن جلوی به وجود آمدن بسیاری از اختلالات در بزرگسالی گرفته خواهد شد.
به دلیل این که در کودکی فک همچنان در حال رشد است، از این عامل میتوان برای حرکت دادن دندانها و سرعت بخشیدن به درمان ارتودنسی استفاده کرد.
در چه مواردی از ارتودنسی برای کودکان استفاده میشود؟
- داشتن مشکل در جویدن غذاها
- تنفس با دهان
- مکیدن انگشت
- از دست دادن زود هنگام دندانهای دائمی
- داشتن دندان اضافه
- نامرتبی، به هم فشرده بودن یا فاصله داشتن دندانها
- جلو یا عقب بودن فک بالا یا پایین
- گاز گرفتن مدام گونهها
- قرار نگرفتن دندانهای فک بالا و پایین به درستی روی هم
- بی تقارنی در صورت
- دندان قروچه
آیا درمان ارتودنسی دردناک دارد؟
درد ناشی از درمان ارتودنسی در واقع پاسخی کاملاً طبیعی است که بدن فرد نسبت به تغییرات نشان میدهد. فشاری که دستگاههای ارتودنسی بر دهان وارد میکنند موجب درد میشود.
بیشترین درد در ارتودنسی در روزهای نخست است. عوامل مؤثر بر درد عبارتند از:
- جنسیت
- سن
- آستانه درد
- استرس
عوامل تأثیر گذار بر کاهش درد ناشی از ارتودنسی پیشگیری
- رژیم غذایی
- داروهای مسکن
- بهداشت دهان و دندان
- مراجعه به ارتودنتیست
رژیم و برنامه غذایی کودکان
کودکی که تحت درمان است باید از خوردن غذاهای سفت و چسبنده خودداری کند. این خوراکیها به براکتها آسیب میزنند. توصیه میشود در هفته اول غذاهای نرم مانند سوپ، آش و پوره به کودک خورانده شود. والدین باید در مقابل خواست آنها برای خوردن شکلات و خوردنیهای سفت دیگر مقاوت کنند.
داروهای مسکن مصرفی کودکان
بیشتر کودکان آستانه درد کمی دارند. در صورت نیاز به طور حتم ارتودنتیست معالج داروی مسکن لازم را برای کاهش درد تجویز خواهد کرد.
چگونگی بهداشت دهان و دندان
رعایت بهداشت دهان و دندان از مهمترین عوامل تأثیر گذار در ارتودنسی است. دندانپزشک باید صحیح مسواک زدن با وجود براکتها و استفاده از نخ دندان و دهان شویه مخصوص کودکان را به والدین و کودکان آموزش دهد. والدین باید بر این کارها نظارت داشته باشند.
مراجعه به موقع به ارتودنتیست
اگر والدین به طور مرتب کودکان را برای معاینه به مطب یا کلینیک دندانپزشکی ببرند، به این ترتیب بسیاری از مشکلات توسط آنها تشخیص و رفع خواهد شد.
مراقبت از وسایل ارتودنسی در دهان کار سادهای نیست. به خصوص برای کودکان که مدام در حال جست و خیز هستند و احتمال زمین خوردن و برخورد آنها با دیوار یا وسایل وجود دارد.
اگر در اثر ضربه یا حادثه آسیبی جدی به وسایل ارتودنسی در دهان کودکان وارد شود، والدین باید در اسرع وقت با دندانپزشک تماس بگیرند و مورد را توضیح دهند تا بتوانند به طور اورژانسی کودک را نزد او ببرند.
همراهی با کودک در زمان درمان ارتودنسی
والدین طاقت درد کشیدن کودکان را ندارند. در روزهای ابتدایی درمان که درد زیاد است، ممکن است آنها بی طاقت شوند و بزرگسالان تحت تأثیرشان قرار بگیرند. اما بهتر است والدین بر خود مسلط باشند و با راههایی که میتوانند درد آنها را کاهش دهند. هرگز والدین نباید تسلیم کودکان شوند.